Hittade via Isobels blogg den här länken, om tidningsbranschens framtid. Tyckte att den, en bit ned i texten, skrev något jag tror stämmer.
Det spelar ingen större roll vad folk tycker och hur lagstiftningen ser ut - när en förändring sker på grund av ny teknik så sker den i vilket fall som helst. Med andra ord, tidningsbranschen och alla andra branscher som numera är avhängiga nätet, kommer förändras totalt.
Så även bokbranschen.
Det här tangerar ju även det sk googleavtalet. Bonniers har, sent omsider bestämt sig för att inte vara med google. De vill ha ett eget avtal med dem om e-böcker. Fine. Men, de föreslår nu brådstörtat sina författare ett avtal som författarförbundets ordförande sågar helt. Och den här gången är jag med honom.
Och jag känner dessutom igen situationen. När min första bok, Arnes kiosk, kom ut så hände samma sak på ett annat område. Författarna började skaffa agenter för att sälja sina böcker utomlands, och Bonniers la sig på de rättigheterna utan att ha en tanke på att jobba för utgivning i andra länder med alla sina böcker. Tidigare hade ingen konkurrens i den nischen funnits, så de kunde göra vad fan de ville. Men nu dök den alltså upp med fristående agenter.
Nu gör de samma sak vad gäller e-böcker, med den skillnaden att avtalet gäller i tre år även om de inte framställer någon e-bok, och gör de det gäller avtalet i evigheter! Detta till skandalöst låg ersättning, enligt Söderlund.
Det är med andra ord den gamla vanliga Bonniershysterin. Någon annan (Google) agerar, man får sent omsider eld i häcken och försöker blockera allt (som en jättehöna som försöker ruva alla ägg liksom, men det är klart att de kläcks ändå och att kycklingarna börjar springa åt alla håll åt höger och vänster). Skillnaden är bara att helt plötsligt har de fått en starkare motståndare (google) och det har väl aldrig hänt dem förut. I vanliga fall är ju motparten en enskild författare och honom/henne är det ju bara att köra över.
Well, OM det nu faktiskt blir så att e-boken blir en stor del av marknaden i framtiden, och otänkbart är det väl inte, även om jag är skeptisk, så är ju de författare som skriver på det nuvarande Bonniers-avtalet tämligen blåsta.
Skönt att man inte ligger i förhandling med dem.
Och så tillbaka till artikeln jag länkar till ovan. Isobel muttrar om några journalister som vill ändra sökmotorernas fungerande. Istället för att man får fram all information tycker de att bara rubriker ska komma upp då man söker. Något hon är helt emot. Jag också, i princip, men samtidigt kan jag mycket väl tänka mig att vi står inför ett jävla jättegoogleavtal som gäller allt. Det vill säga, sökmotorerna kommer att ta betalt, som en massa sajter redan gör, jaha, du gillade last.fm, ja, men nu måste du betala. Jaha, du vill se film på streamer-sajter, men då måste du betala. Inte mycket, men lite, varje månad.
Sökmotorerna kan förstås göra samma sak, och sen skulle man kunna pytsa ut en del av den betalningen till upphovsmännen. Inte otänkbart, bara det att google blir en sorts hela-världens-skattmas, och att ingen har något att sätta emot egentligen.
Och om då google har alla svenska böcker som kommit ut under nittionhundratalet i sin "ägo", ja då kan vi inte säga annat än att det här angår oss.
Och om alla kommande böcker blir föremål för e-boksavtal med någon, ja, då kan vi inte heller säga annat än att det här angår även oss.
Google kommer liksom sitta på tillgängligheten för hela jordens samlade information.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar