fredag 20 november 2009

Länktips

Stort tack till Charlie Truck som skriver insiktsfullt om Bodil Malmsten.
Maken till självupptaget navelskådande författarskap har jag sällan stött på.

Jag vill egentligen bara göra ett tillägg till Charlies inlägg som jag i övrigt skriver under på helt. Hon har faktiskt blivit bättre på en grej, BM. Hon läser lite franska romaner, numera. Och då träffar hon faktiskt ofta rätt. Man kan lita på hennes omdöme där. Men tyvärr endast där.

Sen har ju jag en liten teori om hur vi sen kommer att få läsa om hur mycket hon saknar somligt i Frankrike. Och hur mycket som har förändrats (till det sämre förstås) i Sverige under hennes frånvaro.
Alltså, fortfarande dessa naiva och förutsägbara reaktioner, men skrivna som om hon vore ensam om dem i världen.

Och medelmåttigheten har nog större chans att fira triumfer i Sverige. I synnerhet om den är svensk.
Så, bye bye Malmsten!

19 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Oj, nu hâller jag inte alls med igen! Eller snarare, inte grationen, jo, kanske, men att det hon träffar bäst med skulle vara den franska litteraturen, absolut inte. Skrika "Goncourt bör gâ till Juliette Levy" (ehh?!) och Beigbeder bland de främsta. Hu nej! Fast pâ ett vis kanske cirkeln där blir sluten. Det ni verkar se hos BM är lite det jag ser i FB... Man skriver om det man lever och är, vare sig det är vatten i finistère eller stackars rike pojke som sniffar kokain, typ... Men det ska bli spännande att se om kristallkulan visar rätt (här har jag tendens att hâlla med) ang. kommande vad-blev-det-med-sverige-texter.
Dock mâste jag till BMs försvar säga att jag tycker mycket av det som varit pâ bloggen varit trevlig läsning!

Karin S sa...

Bra att det finns delade meningar. Har inte läst Justine Lévy, men gillade (till min förvåning) Beigbeders bok. Den VAR bra. Kanske inte världens märkvärdigaste, men ändå helt ok.
Skrev om den på min andra blogg rätt nyligen, om du vill läsa.

Och hon har även skrivit om andra böcker, tror jag mig minnas, men jag kanske har fel där?
Blandar kanske ihop med hennes allmänna bokskrivande där Bernhard ju alltid är som han är och Montaigne också för den delen.

Jo, jag tycker nog ändå att hon har bättre omdöme (än vad gäller resten) då hon skriver om böcker.

Fransyskan H sa...

Bernardh och Montaigne, - kan bara inse att jag var för snabb i det jag skrev. Det var snarare vad gäller nutida litteratur jag tycker hon är "kort" och främst ser pâ topplistornas titlar.

Ska läsa din läsning pâ "den andra"!

Jorun sa...

Ni som har koll på fransk litteratur: för ett par veckor sedan satt jag i Nice med en väninna och halvtittade på ett litteraturprogram medan vi diskuterade andra saker. Där var en man som kommit ut med en bok (standardfranskt ljust omslag med röd och svart text) som han blev intervjuad om. I intervjun återkom han hela tiden till Sverige och ikea men eftersom vi var så upptagna med något annat viktigt begrep vi aldrig om det hade med boken att göra eller vad det var. Titeln skulle kunna var "L'intimité" men jag tror inte det var så.

Ringer några klockor?

På Arlanda är det mörkt som en fredagseftermiddag i november.

Bengt O. sa...

Litet märkligt att det finns en grupp av expatrierade bloggare som har svårt för BM (jag hör dit) medan hon är avgudad i Sverige. Intressant att fundera på hur det kan komma sig.

Jag glömmer nog aldrig hur hon skämtade med den mordhotade Saviano om "i fucking criminali bombi di merda a la sopranos" och alla skrattade så gott enligt samstämmiga uppgifter.

Karin S sa...

Bengt,
Jag minns också den historien. Helt obegripligt.
Å andra sidan kanske hon inte är avgudad av alla utan av ungefär dem som vi (inte heller) är så särskilt förtjusta i?

Misstänker även att vi som bor i Frankrike irriterar oss mer än många andra eftersom hon baktalar det här landet så.
Undrar om hon skulle våga översätta sin blogg till franska. Å andra sidan - vem bryr sig här?

Rävjägarn sa...

Finistère har jag besökt några gånger funnit bloggen trist, nästan i den franska betydelsen. Dessutom finns ingen chans att kommentera, så det är stört omöjligt att ge replik-

Och ja, det lär bli en massa gnäll om vad som blivit sämre i Sverige. I värsta fall, har hon kvar sin lilla lägenhet på Smedsbacksgatan 3 och då blir vi nästan grannar (och hon kan gnälla över de undermåliga franska delikatesserna på ICA Gärdet).

Bengt O. sa...

@Rävjägvarn. Jag är rädd för att jag delvis är skyldig till att BM inte tillåter kommentarer. Jag minns inte riktigt vad men jag skrev något som hon inte gillade och sen stängde hon av.

Samma sak hände mig med den berömde "filosofen" Roland Porier Martinsson. När han hade hyllat en av de mest bigotta och rasistiska domarna i USA:s högsta domstol (Renqvist) påpekade jag detta. RPM blev upprörd och stängde av kommentarerna eftersom han tyckte att de var så "gälla i tonen."

Ni må tro mig eller ej men i båda fallen var jag ytterst återhållsam och hövlig i tonen men dock kritisk. Det var dock nog för att dessa mimosor skulle känna sig trampade på. Jag saknar dem inte.

Karin S sa...

Rävjägarn,
Ja, det har jag också tänkt på, BM är sorglig! Och varje gång jag kritiserat har jag haft en känsla av att jag kliver på en väl gömd livstragedi, en som känns men som inte uttalas.

Samtidigt kan vi ju alla hoppas att det FINNS ett verkligt liv därbakom! Ett med franska och svenska vänner, ett med glädje och skämt och diskussion.
Även om vi aldrig får höra det eller ta del av det?


Bengt, jag minns faktiskt även den historien. Fast jag tror mer (i BMs fall) att du var droppen som fick bägaren att rinna över.

Annars kan man väl konstatera att hennes sajt inte precis är en blogg, utan mer en hemsida.
Vilket förstås inte heller är förbjudet.

Lars sa...

Ursäkta Bengt O, men i BM:s fall har jag ett bestämt minne av att den utlösande faktorn till att hon stängde kommentatorsfunktionen var en kvinna, vars röst avvek från den annars närmast unisont inställsamma hyllningskören. Jag minns det så tydligt för jag blev rätt illa till mods av att ett enda ifrågasättande – jag hade förstås inte läst alla kommentarer i hennes blogg men ändå tillräckligt många för att snart äcklas av den sliskigt devota ton som var förhärskande – fick henne att reagera så snarstucket och självömkande. Det var så beklämmande uppenbart att hennes blogg var ett forum för kritiklös beundran och odlandet av en personkult, snarare än för ett fritt utbyte av tankar. Ömtålighet är en sak, men att kräva total underkastelse en annan. Det är väl det, bland annat, som skiljer filosofen från despoten.

Fransyskan H sa...

Inser att jag missat en stor del av historien - jag kom in lâângt senare, dâ kommentarsfältet sedan mycket länge var stängt... Det hade kanske varit intressant? (även om tristess sällan är det).

einar askestad sa...

ja, karin, bm är ett sällsynt tydligt exempel på en självcentrering som bara blir allt mer allmänt utbredd. det kan vi tacka moderniteten och dess spegelbild media för.

hälsning från Sundre!

einar

Karin S sa...

Lars, vilken välformulerad kommentar. Tack.

Einar, i och för sig tror jag att BMs typ alltid förekommit, möjligen är de fler idag än tidigare.
Tack för påhälsning, hur som helst!

Bodil Z sa...

Jag lockas nu att berätta en fånig historia: En gång när jag gjorde en sådan där egotrippad självgoogling, ni vet, så hittade jag något lustigt. I en blogg någonstans stod det att läsa att Bodil Malmsten gift sig och numera hette Bodil Zalesky och att hon skaffat en ny blogg - min alltså. Bara det inte är sant, tänkte jag - nej, det gjorde jag inte, men det gav mig för några ögonblick en lätt surrealistisk känsla.

Karin S sa...

Bodil,
Liknar min och Joruns drömmar.

Bengt O. sa...

(Skrattar gott åt Bodil Z:s kommentar. Visst vore det kul om hon kom ut som Bodil M. och knäppte oss på näsan...)

@Lars: Skönt att höra.

Gunnar sa...

Rävjägaren: nej, hon har inte kvar lgh. på Gärdet, det är jag ganska säker på. Innan hon flyttade så sålde hon sin arbetslägenhet på Smedsbacksgatan 8, en etta. Vet eftersom vi bodde där ett tag.

Förövrigt mailade jag henne en gång, och fick ett svar som började med orden: "Jag BRUKAR inte svara". Hon skrev fö. "ni".

Hennes texter kan jag inte uttala mig om, har aldrig läst ngt av henne.

Bodil Z sa...

Ja, egentligen... hm hm hm

Vilgot T sa...

Intygas härmed att BM och BZ absolut inte har samma make. Ähm, hur vet jag det?

Nå: intygas härmed att BZ absolut inte är samma person som BM... Vad jag nu med säkerhet kan påstå mig veta.

;-)