onsdag 18 november 2009

Mina böcker

Så kom nyheter med posten om att Bonniers inte vill ha kvar mina böcker. Det var ju rätt väntat. Erbjudandet från deras sida, som jag tycker rätt flott, är att de kör ut 100 ex av varje bok gratis till en adress i Stockholmsområdet.
Okej. Det låter fint.

Berättade det hela för min man och tillade att det av Den gordiska soffan borde finnas ca 800 ex till på det där lagret. Ville man ha fler än de hundra kunde man komma till Samdistributions lager och hämta till något pris man skulle komma överens om.
Maken tyckte att jag skulle överföra detta erbjudande till goda vänner som har öppen spis.

Jag tycker att det här känns helt följdriktigt. Man tänker: Nu avvecklar jag, och med ett brev på posten bekräftas det hela.
Är inte Sverige fantastiskt?

11 kommentarer:

Fransyskan H sa...

Jag har visserligen en öppen spis, men den använder vi inte och även om vi gjorde sâ sâ skulle den INTE användas till det här - däremot vill jag hemskt gärna köpa ett exemplar av bägge dina böcker - och gärna direkt via dig eller leveransadressen om det är att föredra! (Annars gâr jag via den "traditionella vägen", men det skulle kännas ännu bättre att i dessa tider kunna fâ markera det hela pâ detta sätt!).

November... jag säger bara: november! Mod och kraft!

Karin S sa...

Fransyskan H,

Det var fint! Nu är inte detta genomfört än, men om du mailar mig så går det nog att ordna i alla fall.

Lennart Erling sa...

När jag läste om bokbål här... kollade jag hastigt och kan nog säga att ett hundratal bibliotek i Sverige har ett ex av Soffan. Puh!
Plus att jag själv har ett.

Stefan sa...

Kära K,
Har ägt ett ex av Arnes kiosk, men vet ej vart det tog vägen (dock ej i öppna spisen). Gordiska soffan missade jag dock.

Jag kan ta ett ex av varje samt mellanlagra dem i väntan på litterärt uppvaknande och din dito upprättelse!

Underdånigast!

Karin S sa...

Lennart,

Jag kanske kommer ihåg fel här, men nånstans tror jag mig ha läst att kasserade böcker på något vis blir till fjärrvärme, precis som hushållssopor?

Nu låter jag kanske hädisk, men jag tror inte att det alla gånger är ett stort problem. Det har tryckts och förlagts en förskräcklig massa böcker de senaste tja... jag vet inte hur länge. Men jag menar böcker som förlagen själva visste från början, att de inte tänkte göra många knop för att få ut.
MÖJLIGEN är det lika bra att de här böckerna inte blir utgivna på samma sätt i framtiden? Eller att de tar sig andra vägar?
Mindre upplagor hos mindre förlag med en annan politik?

Men tack för kollen av Soffan, den blir på så sätt kvar en liten stund till på jorden. Typ.

I övrigt (för eftervärlden) litar jag på att KB fortsätter att existera.

Karin S sa...

Stefan,
Hur menar du?

Jacob C sa...

I mitt föräldrahem finns öppen spis men några bokbål är verkligen inte aktuella.

Bengt O. sa...

Vad sorgligt det här är. Varföre är allt en trasa liksom?

En annan sak: På Slussen finns det i bland bredvid plommon och bananer uppslagna stånd som säljer massvis med böcker till orimligt låga priser. Sedan jag hört att det var fråga om "makulatur" från förlagen och att författarna inte fick ett öre har jag inte köpt något där. Vet någon något om detta?

Att bränna upp böckerna känns ju otäckt men att skumma torgförsäljare tjänar på dem känns ju inte heller bra. Fast då blir de ju lästa i alla fall. Förhoppningsvis.

Karin S sa...

Jakob,
Jovisst är bilden otäck, när man ser den inombords. De brinnande böckerna.
Men texter verkar inte vara beroende av papper på det sättet längre.


Bengt O,
De där killarna på Slussen tror jag inte heller man ska handla av. Antingen köper man i bokhandel, från förlag eller om så är av författaren själv. Om man vill att det ska gå hederligt till, alltså.

Jag tycker nog inte att det är så sorgligt som det först kan verka.
De hade ju en enorm överproduktion av böcker, förlagen.
Nu håller de på att skära i den, och det är väl rimligt?

Det sorgliga är väl i såna fall böcker som ingen vill ha. Slöseriet med papper om inte annat.

Men nu händer ju det att böcker kan tryckas på beställning, eller för all del laddas ned. Det borde inte behöva bli någon överproduktion på samma sätt.

När jag väl återtagit rättigheterna till mina böcker så kan jag ju börja sälja dem via dessa nya kanaler. Om det verkar finnas något intresse.

Fast alla vi som har det här lite ängsliga förhållandet till böcker, som ser böcker som Kunskap och Värde kanske får svårt att vänja oss vid ett annat sätt.
Å andra sidan, det kan de ju faktiskt fortfarande vara - också.

Jacob C sa...

Hej Karin!

Det betyder att man får skynda sig att köpa dem! :-)

Förresten (ursäkta ämnesbytet) så minns jag att du skrev om Goggle Books. Oavsett vad man tycker i sakfrågan så finner jag Gudmundssons ledare i SvD ganska rolig:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3818241.svd

Karin S sa...

Jacob,

Jepp, den var kul. För de allra flesta böcker på jorden är, som jag fattade det, Googlebooks en lysande idé. I någon fransk artikel läste jag att max 5% av böckerna egentligen finns i omlopp, det vill säga något förlag har dem fortfarande till försäljning.
Så varför man inte kunde låta Google fortsätta med de övriga fattar jag egentligen inte.

Ja, det skulle möjligen vara det där med VAR filerna skulle finnas. Typisk fransk invändning men inte helt korkad.

Fast på sikt undrar jag om inte google kommer att lyckas i alla fall, om de fortfarande vill alltså. De var lite tidigt ute, bara.