söndag 29 november 2009

Kakfunderingar

Idag bör vi göra degen. Det är 3 msk konjak i, om man följer receptet. Nu undrar jag om det blir äckligare deg av konjaken? Barnen gillar ju i regel degen, men sprit i maten brukar de inte gilla. Häller man vin på jordgubbarna är de förstörda, tycker de.
Därför undrar jag om jag borde ta ett annat recept.

Ytterligare en grej, i receptet ingår 1,5 till 2 kg mjöl. Är inte det jättemycket? Man får ca 300 kakor, typ. Orkar någon göra så många kakor, utom Pippi Långstrump, då?
Kokbok från 1960 och proportionerna är mer för ett svenskt lanthushåll om tio pers, eller vad? Inte bakar man 300 pepparkakor i ett litet kök i Paris?
I jätteköken man ser i Sverige kanske man gör det?

Jag glömde som sagt att köpa färdig deg. Denna säljs annars i såna där små plastkorvar ni vet, som jag skulle säga rymmer max 250 g. Det blir ca 25 pepparkakor. Kanske 40, om de är små.

Jag ser att jag börjar få fram en formel här. Tre kg deg ger 300 pepparkakor.
Jag gör halv sats.
Jag talar om senare hur jag gör med konjaken.

Mamma påstår att konjakskransar är bättre utan kransar, typ. Kanske gäller det även pepps.

5 kommentarer:

LisaFW sa...

Jag tror att alkoholmängden är så liten at den knappt märks och att kakorna är så tunna att den ångar bort. Jag tror man har lite alkoholl i istället för vatten för att minska glutenbildningen.

Jorun sa...

Min man bakade sockerkaka en gång och fattade fel när det stod att man kunde spetsa med 1-2 msk konjak. Han tog dl i stället, av någon urgammal VSOP som han fått i present i samband med någon hopptävling. Det behövdes ingen annan vätska i smeten och det blev hyfsat gott. Men aningen underligt.

Karin S sa...

Lisa,
Du har säkert rätt, det kändes ingen som helst skillnad i smak på degen när konjaken kom i.
Och spännande med glutenbildning!

Jorun,
Synd, antar jag att man kallar sånt. På rara ärtor, eller nåt. Men rätt kul!

Ravjagarn sa...

Alkoholen påverkar säkert smaken på degen, d.v.s. ungarna tycker inte att den är lika god. Eftyer gräddningen blir de barta goda. Ta den mindre mjölmängden!!! Tänk på att en del mjöl åtgår till utbakning. Dessutom är det alltid bättre att ta för lite och tillsätta mer om så behövs.

Magnus sa...

"Elin jagade Tiger med golfklubba" hade Kvällsposten på löpsedeln i helgen. Veckans "man tager vad man haver" (och en kostlig syn att tänka sig)!