onsdag 16 december 2009

Länktips

Rävjägarn har också skrivit ett inlägg efter att ha kollat lite på seminarielänken (som kanske funkar nu efter uppdatering). Om moderniteten och allt det som försvann i städer och på landet, om den konflikt som uppstått - på något vis - kring hela det moderna projektet. Och som faktiskt skär genom familjer. Nu är inte det här någon konflikt som inte går att leva med, jag menar den har inte skördat några liv. Men det är intressant att höra att två olika synsätt finns även på andra håll än i min egen familj.
Och återigen, hittills har det moderna projektet gått som segrare ur den striden. Just IKEAs prylar vad gäller estetiskt uttryck menar jag är mycket talande. Det finns knappt några alternativ i Sverige. Inrednings- och designaffärer innehåller så gott som alla prylar i samma andas barn. Ibland mer välgjorda, men så gott som aldrig med en annan estetik.

Där är Sverige inte som Frankrike, där för det första väldigt mycket gamla prylar blivit kvar och för det andra samma gamla bordssilver i klassiska modeller produceras av samma tillverkare sen 1700-talet eller så.
Samma sak gäller glas, bordslinne och även möbler. Egentligen allt, faktiskt, alla bruksföremål.
Här kan man parallellt med det moderna leva i en obruten tradition många gånger. Och det utan att ränna benen av sig på loppis och auktioner.

Fast förmodligen finns det ett segt motstånd, också i Sverige, och det som vore bra vore om även det kom till uttryck - också i offentligheten.

Det här var någon sorts utsvävning, men jag återkommer mer specifikt till det figurativa måleriet.

3 kommentarer:

Andraes sa...

Verkar som om vasakonsthall.se ligger nere. Man kan kolla direkt här istället:
http://bambuser.com/channel/florenceacademy/broadcast/354730

Andreas Birath sa...

Men. Vad händer med mina fingrar?

Karin S sa...

Tack. Frusen kanske?