tisdag 24 november 2009

Fasta bokpriser?

Författarförbundets ordförande, Mats Söderlund, skrev igår i DN och föreslog fasta bokpriser.
En debatt om samma sak har även förts på Svensk Bokhandels hemsida strax innan.

I hälften av EUs medlemsländer har man fasta bokpriser, säger man också. Det i sin tur beror på det fransmännen kallar "det kulturella undantaget" - att kulturen inte är en "vara" som alla andra.
Och det är den naturligtvis inte. Samtidigt som den på ett sätt kanske är det. Eller man kan naturligtvis även betrakta den så.

Som jag uppfattar de svenska bokpriserna så har de gått ned. Min moster har alltid haft som riktmärke att en roman kostar ungefär lika mycket som en hela brännvin.
Googling ger att en flaska Absolut kostar 239 kronor på Systembolaget.
Och de flesta romaner kostar väl idag mindre?

Med det kan man konstatera att två "marknader" varav den ena blivit "fri", nämligen bokmarknaden, och den andra inte - spritmarknaden - har gått skilda vägar vad gäller prisbild.
Liksom att man i Sverige är beredd att se böcker som en vara som vilken som helst, men inte sprit. (Här skulle jag påstå att det i princip är tvärtom.)

I princip håller jag med Söderlund. Men jag tror för det första aldrig att hans förslag kommer att genomföras och för det andra är jag rädd att om det genomförs så hjälper det föga.
Litteraturen måste nog finna bättre vägar för att nå ut eller överleva än att hoppas på frysta priser.
Men jag kan även hålla med bloggaren Hans Persson om en sak: Författarna måste kunna försöka få betalt för nedlagt arbete. Men det finns ingenting i världen som säger att de faktiskt måste det.
Väl medveten om att jag är inkonsekvent.

Fast låt mig ändå återgå till min jämförelse. Här är det Ricards och Ballantines som står på stapel på pall på Auchan till jul. I Sverige blir det väl Dan Brown och Johannes Keppler.

Det finns alltid minst två sätt att se på samma företeelse.

Hej.

6 kommentarer:

Bengt O. Karlsson sa...

Jag kan nästan ingenting om det här. Men är det sant att författare och översättare får lika mycket oavsett vad boken kostar? I så fall gynnar väl fasta bokpriser enbart bokhandlarna (och förlagen?). Kanske är det bra, kanske inte, man får tänka igenom det litet.

Jag köper nästan aldrig i nätbokhandel. Jag är litet skeptisk till de dumpade priserna. På vems bekostnad sker det? Och jag vill att Hedengrens och Söderbokhandeln på Götgatan skall finnas kvar. Men det retar mig faktiskt när jag upptäcker att jag betalat 20 spänn mer i bokhandel 1 än om jag hade gått till bokhandel 2 i stället.

(Kan nämna att jag reagerar precis tvärtom när det gäller elektronik och software. Jag drar mig inte för att gå in i en butik och kolla och sedan köpa på nätet om priset är bättre och leverantören pålitlig. De får skylla sig själva tänker jag. Så det är väl "det kulturella undantaget" som gör sig gällande.)

Bengt O. Karlsson sa...

Någonting helt annat: Jag var faktiskt med när en senare mycket känd statstjänstman föreslog -på skämt antar jag- till finansminister Sträng att KPI skulle beräknas med brännvinspriset som bas. Dvs. priset på en liter Renat sätts lika med 100 och alla andra priser relateras till det. Sträng var inte road.

Karin S sa...

Bengt,
Det VAR sant fram till för något år sedan, som det ser ut just nu beror det nog på.

Nu vill förlagen ändra tidigare förlagsavtal mot att författaren får mindre pengar om boken inte säljer, och mindre om den inte säljer. Tidigare var författaren garanterad halva första upplagans royalty i förskott oberoende om boken sen sålde.

Det där blev ju en fast kostnad som förlagen antagligen har tröttnat på nu när de slimmar allting. Och nu när de flesta böcker inte längre säljer särskilt mycket.

Dessutom kompliceras det väl av att böcker kommer som flera olika saker numera. Ljudbok, e-bok etc.

Jag tolkar nog alltsammans som att fördelningspolitiken inom bokbranschen är över. Förr talade de om gungor och karusell. Nu får varje bok bära sina egna kostnader i princip.

Men jag kan ha fattat fel.

Gunnar sa...

Bengt: var du med på Gunnar Strängs tid?! Det här vill vi veta mer om! En flarnfri underavdelning: "Strängt taget"?

Bengt O. sa...

@Gunnar. "Jo därom kan jag ge besked/om herrn så vill ty jag var med."

Men jag vet inte. Känner mig inte så lockad. Vi får väl se.

Gunnar sa...

"Har du sagt A så får du säga B" som min mamma alltid sagt. Och du vill väl inte dissa min mamma?