lördag 28 november 2009

Västerlandets död?


Vet inte vad man ska säga om detta. Onfray ser slutet på den kristna epoken och västerlandets dominans i och med den franska revolutionen.

Kanske borde jag utveckla något. Han frågar sig också: Vem i väst är beredd att dö för en ny soffa, för ökad köpkraft? Och svarar i samma andetag - ingen.
Och så jämför han med islam. Och med de "arroganta" kineserna.

Och samtidigt är hans budskap ganska uppenbart: Vårt samhälle är värt att kämpa för, kanske till och med att dö för.
Men han tror inte att någon är beredd att göra det. Vilket säkert delvis är en retorisk sak. Men kanske inte bara.

Själv är jag mycket mindre säker i de här frågorna.

4 kommentarer:

Jacob C sa...

Hej Karin! Tack för detta mycket intressanta klipp. En typ av övergripande idédebatt man sällan hör i Sverige, tycker jag, utom möjligen i Axess magasin. Men ja, vad skall man säga?

Jag är på sätt och vis lite överraskad att höra superateisten och vänstermannen Michel Onfray uttrycka dessa i vår tid på sätt och vis konservativa idéér; ja att försvara upplysningsidéerna blir kanske, utifrån ett visst perspektiv, konservativ idag.

Samtidigt visste jag ju att Onfray är en hängiven upplysningsanhängare. Detta efter efter att ha följt hans Alternativa filosofihistorieförelsningar på France Culture två somrar i rad. Kanske är han framförallt "antiliberal" på det där republikanskt franska viset.

Vad som inte förvånar mig är dock hans tvärsäkerhet. Han verkar alltid väldigt bestämd i sina ståndpunkter i sina sommarföreläsningar i radion. Där har jag slagits av att han ofta hårdrar och förenklar komplicerade filosofiska samband på ett sätt som gör honom mycket pedagogisk och underhållande, och som ofta är klarsynt, men samtidigt lite förenklande. Inte minst verkar han inte särskilt sensibel för det religiösa.

Men till skillnad från många andra franska filosofer uttrycker han sig mycket klart, också i detta en upplysningsman, snarare än en fransk 1900-talsfilosof. Ja kanske är han en sorts Voltaire förflyttad till 2000-talet?

Jacob C sa...

Apropå det religiösa, så är det intressant att Onfray här snarast verkar beklaga att Västerlandet inte längre "tror" på något. Kanske är han rentav på väg mot en Habermasksk omvärdering av religionens roll och folks andliga behov? Det han själv helhjärtat verkar omfatta är väl dock de republikanska värdena. Av hans sommarförelsäningar framgår också att han är mycket förtjust i Nietzsche. Om jag förstod honom rätt menar han att Nietzsche kan visa oss vägen efter kristendomens fall, om vi läser honom rätt.

Karin S sa...

Jacob,
Roligt att du uppskattar klippet. Man ser i och för sig att det är just klippt, han verkar nedklippt till själva essensen av vad han säger, möjligen bidrar det till att alltsammans låter lite förenklat?

Jag har varken läst något av O eller hört de radioprogram du talar om.
Och här tycker jag att han, som du säger, hårdrar ett åsiktspaket som rätt ofta kommer på tapeten idag?

Ibland kan jag känna att vi själva, vi västerlänningar, håller på att göra det här till en självuppfyllande profetia. Är det verkligen så illa?
Att hot finns tror jag att de flesta håller med om, inte minst de ekonomiska.
Men att ingen skulle vara beredd att slåss, om det kommer till kritan? Det har vi ju inte sett än?

Och vad gäller tron så verkar han beklaga att vi inte längre tror, det håller jag med om. Men han konstaterar samtidigt att det finns andra som tror, mycket mer än vi. Och det beklagar han ju också.

Men det jag gillade var den där glasklara tidsaxeln innehållande kristendomen och möjligen då, början till slutet för densamma...

Jacob C sa...

Ja, det är fascinerande med någon som kan och vågar tänka utifrån så stora perspektiv. Det jag ibland uppskattar med "det franska" är väl den höjd och frihet i tanken som möjligen inte är lika vanlig i Sverige. Alla tankar får rum på nåt vis, även om det ibland kan bli väl spekulativt.

Jag förundras förresten över människor som lyckas tala så snabbt och samtidigt ändå såpass koherent som Onfray. Han tvekar inte en sekund. Möjligen går det dock för snabbt ibland.