Nu skriver jag ett lite småprilligt inlägg från flygplatsen. Jag ska snart härifrån och det är lite lite sorgligt, jag gillade Göteborg, mest för att stan var närmast identisk med Stockholm. Jaja, det var ju vallgrav och inget medeltida centrum så det är väl en klassisk 1600-talsstad. Men resten var samma. Det fanns en ENORM grej som hette Nordstan som var en galleria av gigantiska mått. På ett ställe ut från den fanns det liksom en liten låg och som jag misstänkte kissluktande korridor mot Centralstation och bussar, och det visade sig stämma.
Helt otroligt egentligen, det är ju precis samma sak i Stockholm, och de där tunnlarna är så fula och här hade de dessutom gjort årets intjack i platsen/torget för att man skulle komma upp ur tunneln ifråga.
Och sen var det alltså precis som i Stockholm igen. Fast resecentrum, det har jag bara sett i Kristianstad annars. Ganska bra, Resecentrum. Man får lust att åka buss till Oslo, eller nåt.
Hur som helst, jag åkte alltså hit, till Landvetter och det var rätt flygplats.
Har köpt godis till barnen, påsarna var jättestora precis som den bleka lussekatt jag fick tag i en Pressbyrå. Alla bakverk var gigantiska där, ingen i normalsize, är brödet i Sverige klonat, har man skaffat en ny och effektivare sorts jäst, eller är det helt enkelt som i staterna att man vill får folk att käka mer för att det ska gå åt mer käk?
Hos oss är fortfarande kakor, bullar och bakelser små.
Nu ska jag käka en macka och sen läsa en bok.
Jag berättar mer om seminariet när jag är hemma vid min egen dator för jag är så dålig på såna här datorer som inte är mac.
För resten, bara en sak till: det var jättekul att bo på hotell!
Hörs,
15 kommentarer:
Jag kommer i håg när det började. Det var på 80-talet med lösgodis i skopor och stora påsar och petflaskor med läsk. Tidigare köpte man smågodis i kiosken från en lucka och man valde noggrant godisbit efter godisbit: salta lakritshjul, romber, skumsockerbit..., men på 80-talet började som sagt förfallet. Idag har vi uppblåsta lussekatter i Pressbyrån som smakar skumgummi, klonade bullar med vem vet vad för kladd som håller ihop ringarna. För att inte tala om klonade affärscentra. Hur länge har du bott i Frankrike egentligen? Resecentrum finns i varje stad nu förtiden. Allting är klonat, vet ja. Vi lever i kloningens tid.
Jag hamnar ofta i Nordstan när jag ska handla eftersom alla affärer finns där, och jag kan se poängen att bygga in en stad med detta klimat. Men jag tycker det är väldigt väldigt fult där. Det finns ju några inbyggda gator i Milano som är mycket fina. Något sådant borde man ha gjort istället.
Jag tror att gigantifieringen av bakverk med mera hänger samman med de skamlösa priserna man tar ut. Lite extra mjöl och socker kostar inte så mycket. Skall man pungslå konsumenterna så måste man lura i dem att de får mycket för pengarna. Även om ingen ids eller orkar äta upp det. Det är som när man kan välja att betala extra för regnskogsvänligt odlat kaffe på de moderna Latteserveringarna: Du får betala 5 kronor extra (cirka 50 cent) för något som kostar latteserveringskedjan 30 öre i merkostnad per storpappmugg.
Anna,
Jo, det här har hållit på länge, det håller jag med om. Men det har eskaladerat, jag bodde t ex inte i Sverige längre när ALLA kiosker och Pressbyråer samtidigt blev fik.
I och för finns det ju minst lika stora affärscentra här med. Tror jag. Åtminstone utanför städerna, men de inne i Paris är så gamla så de är liksom mer gyttirga, i alla fall de vi går till, Place d'Italie och Montparnasse.
Och så utarmar de konstigt nog inte omgivningen på samma sätt heller.
Jag har bott här i femton år nu.
Jacob C,
Ja, det var fult, men funktionellt, gissar jag. Och jag förstår också poängen med det i Norden, men jag gillar inte hur det blir runt om - heller.
Stefan,
Tror du? Hade de inte varit lika dyra i normal storlek? Hela den där grejen stör faktiskt mig, för det är ju som Anna säger, det är liksom uppblåst, smaken följer inte med storleken.
Och så känns det liksom som en sorts missförstånd från bagarens sida. Han har inte fattat något grundläggande, tycker jag.
Första (och hittills enda) gången jag såg ett "resecentrum" var i Skövde. Jag hade svårt att hålla mig för skratt. Det verkade "lokalvårdare", "utloppsledning" eller "tågvärd" på mig.
Men så är det när man är liberal utlandsmupp som någon kallade mig för på en blogg i förra vckan.
Intressant att läsa en icke Göteborgskas intryck! Själv därifrân frân start tycker jag det är speciellt slâende att höra att det är "precis som Stockholm"; det skulle jag själv aldrig sett.
Nordstan, som du säger, hu - fast â andra sidan, köpcentra i allmänhet är väl aldrig särskilt trevliga, oftast totalt tvärtom, om de sâ ligger i Borlänge eller Place d'Italie (i Paris flyttas kisstunnlarna ner ett steg, metron tar hand om dem alla, inte sant?...!).
Göteborg har ju dessutom sitt Champs Elysées, som för mig alltid varit de gigantiska lussebullarnas motsvarighet vad gäller uteställen. Toc, säger man pâ franska. Fejk? (hehe) pâ svenska? Där finns ju tom ett Brasserie Lipp...!
Bengt O,
Liberal utlandsmupp? Det var bland det roligaste jag hört på länge.
Resecentrum - klart att det är något komiskt med det, men det var mer Skövde-aktigt i Kristianstad. Här kändes det lite... kanske inte storslaget direkt, men som om vingarna ändå bar.
Jag TROR inte att Resecentrum finns i Stockholm. Däremot bussar förstås.
Fransyskan,
Klart att det var vissa skillnader, jag gillade spårvagnarna - det gör väl i och för sig alla - och så var husen lite lägre i centrum. Men jag såg mest nationalromantiska hus och de var precis likadana som i Sthlm.
Och så var älven fin.
Funderar. Lika? Jag har bott länge i båda och finner mest olikheter. Men det kanske är som med barn. Som förälder söker man mest efter olikheter mellan syskon, utomstående letar efter likheter.
Du kanske framförallt ser just det svenska i de båda städerna. Det finns förstås delar i t ex Vasastan som är lika delar av Stockholms innerstad. Men du har ju i Stockholm ingen alls motsvarighet till Göteborgs landshövdingehus som fortfarande dominerar stadsbilden i flera ganska centrala stadsdelar. Den stora slående skillnaden tycker jag dock är människorna. Att de är färre. Det är glesare överallt. Utom just i Nordstan en lördag.
Alla köpcentra ser likadana ut. Alla svenska småstäder ser likadana ut. Men det gör väl alla små städer i alla länder? Nä inte på samma sätt. Här är det 70-talsarkitekturen och butikerna, de stora kedjorna som utgör likheten. Där de inte är nedlagda och utflyttade till externa köpcentra.
Det finns ställen som specialiserat sig på gigantobakverk. Pressbyrån är inte ett sånt!
En av"mina" småstäder är Gränna och den ser ut mest som sig själv fortfarande. Lund, som jag bor i, har kvar en del eget också.
Göteborg har jag inte besökt sedan femtiotalet och tills för nyligen gällde ungefär samma tid för Stockholm, som jag visserligen åkt genom någon gång på nittiotalet. Men vid mitt besök nu i september hann jag både se och uppleva en del av staden och några Göteborgsvibbar fick jag inte.
Annars är Bryssel den stad jag besökt flest gånger senaste decenniet och där finns rätt mycket för ögat att beskåda om man tager sig tid. En hel del för gommen finns där också! Och Galeries Royales Saint-Hubert är gallerier troligen långt från det du skriver om Nordstan, Karin.
Annaa, hej!
Du har rätt i att jag inte såg allt - jag såg en bit av centrum och lite av det som hette Vasastan och där var nationalromantiken lika tung och mörk som i Stockholm. Men resten var ungefär likadant, förutom att skalan var något mindre.
Lite folk är det för mig överallt i Sverige, till och med i de stora Galleriorna, här är de trängre, för att inte tala om trottoarerna.
Men allt är ju relativt där.
I och för sig ligger det något i att det kanske ser "svenskt" ut, till skillnad från i Skåne då, där det ser skånskt ut? (Det borde heta "mellansvenskt"?) Å andra sidan, det finns nog andra regionala skillnader (hoppas jag i alla fall) men jag är t ex jättedålig på hur det ser ut i norrländska städer.
Om du menar att Pressbyråns bakverk var SMÅ så fattar jag inte var du hittar de STORA?
Jag misstänker att du blivit hemmablind:)
Agneta,
Ja, passager är alltid fina! Och Bryssel har jag bara bytt tåg i. Så dit borde jag åka igen!
Ja i jämförelse med kontinentens städer är förstås Göteborg och Stockholm rätt lika. Men jag tycker nog att Göteborg ändå skiljer sig på en del punkter från Stockholm.
1) Staden är inte lika tät som Stockholm (och Malmö). Fler centrala obebyggda områden och ibland nästan oproportionerligt breda gator (Linnégatan med dess höga hus är nästan den enda gatan där jag verkligen känner att jag går i en stor europeisk stad). Även större inslag av lägre hus (3-4 våningar), också i de centralare delarna innanför vallgraven, t.ex.
2) Flera av de äldre stadsdelar som bevarats är bebyggda med landshövdingehus (dvs 3-våningshus där de två översta våningarna är i trä). Detta gäller till exempel Haga, Majorna samt området kring Redbergsplatsen.
3) Relativt sett större inslag av gult tegel. Ta en promenad längs Vallgraven på Stora Nygatan. Där ser man nästan det holländska inflytandet på det gamla tegelhusen från (tror jag) tidigt 1800-tal. Den vackra synagogan bidrar till stämningen. Jag tycker även att man ser det engelska inflytandet på sina ställen (Lorensbergs villastad ovanför Götaplatsen, Dicksonska stiftelsens röda tegelbyggnader längs Carl Grimbergsgatan).
4) En detalj: Har du noterat att väldigt många tak i Stockholm är svarta (plåt?)? Det ser man nästan inte alls i Göteborg (rött tegel, röd plåt eller koppar).
Jacob,
Du har naturligtvis helt rätt.
Jag hittade den här flygbilden på Sthlm
http://213.131.156.10/xpo/bilder/20090116120343.jpg
och där ser man tydligt de svarta plåttaken i Gamla Stan. Tror att de var mest förekommande under den perioden, gul pust och svart plåt på enklare byggnader.
Likaså har du säkert rätt i det engelskt-holländska inflytandet, Göteborg vänder sig ju mot väster. Stockholm mot öster.
Domkyrkans gula tegel funderade jag faktiskt över då jag gick förbi, tegelstenarna var så små! Har jag aldrig sett någon annanstans, även om det säkert finns.
Tidigt 1800-tal?
Så, som sagt, du har förstås rätt. Men jag vidhåller att YTLIGA likheter finns, också i "organisation". Den pajade platsen framför Centralstation är typisk för den moderna eran. Istället för att gå över en plats (där man skulle kunna reducera trafiken) gräver man en gång under platsen som omedelbart blir otrevlig, och sen gröpar man bort en stor del av platsen för att folk ska kunna ta sig upp ur gången!
Urfult och urdumt, skulle jag påstå.
Väldigt många av de äldre byggnaderna i Göteborg är uppförda i det mindre holländska teglet. Det gäller redan stadens äldsta byggnad, Kronhustet, i holländsk stil. Där är teglet dock rött. Domkyrkan är den tredje sedan sextonhundratalet på samma plats. De två första skall ha brunnit ner. Den nuvarande var helt klar 1827 enligt Wikipedia.
Det var nog ingen tillfällighet att man kring 1920 valde gult tegel också för monumentalbyggnaderna vid Götaplatsen.
Den där tunneln mellan Nordstan och Centralen är ju jätteful. Som barn fann jag den närmast vara en magisk passage efter resan från lilla Uddevalla. Efter den pissluktande tunneln öppnade sig en för mig då fantastiskt stor, oöverskådlig stad. När någon gatumusikant spelar i tunneln kan konstrasten mellan fult och vackert ibland vara ganska fin. Annars, ja... hela Nordstadskomplexet är rätt fult både inuti och utanpå.
Kollade med sonen, han vidhåller, Pressbyråns bullar är jämförelsevis små. Jag ska försöka jaga rätt på en av de där gigantiska vid tillfälle och ta en bild!
Jacob, jag vet inte, kanske sammanföll inte våra barndomar i Uddevalla ens i kanten av varandra. Men på min tid klev man ur tunneln från Centralen mitt på själva Drottningtorget, dvs i något som kändes som Stan. Det var en ännu mer onödig tunnel än den nuvarande som leder till Nordstan.
Karin, jag tror du skulle tagit dig längre västerut i stan för att se olikheterna och det mer särskilda Göteborg.
En stor olikhet mellan städerna är ju också vattnet. Stockholm flyter på vattnet, Göteborg ligger bredvid.
Jacob,
Domkyrkan skulle jag påstå är en tolkning av "Tegnérladan", den kyrkotyp som det byggdes massor av i början av 1800-talet. Stora fönster med ofärgat glas och oftast putsad i vitt. För mig det typiska protestantiska kyrkorummet.
Annaa,
Ja, det vore kul! Ingenting hindrar ju iofs att det finns ÄNNU STÖRRE bullar på andra håll. Om du får till bilden vore det bra med en normalstor bulle att jämföra med, och kanske en tändsticksask! (Att jämföra med hur fotomodellerna, däremot, blir magrare och magrare.)
Och fin iakttagelse om vattnens betydelse i de båda städerna. Håller med.
Skicka en kommentar