lördag 22 mars 2008

Glad Påsk!

Nu borde jag kanske skriva en stump om vad påsken också handlar om - Uppståndelsen. Livets seger över döden, typ. Eller att våren kommer tillbaka, eller att en ängel rätt som det är står på vår gräsmatta.
Det är ingen slump att vi önskar varandra Glad Påsk. Inte God eller Trevlig. Påsken är glädjens högtid. Basta cosí.

Fast det jag funderar på är något mer prosaiskt. Borde jag ha en länklista?
Min erfarenhet av länklistor är att de är någon sorts "vänskapsband" eller att man måste annonsera: de här bloggarna gillar jag. Fast egentligen behöver man ju inte gilla dem. Man kan läsa dem ändå, och förundras.
I och för sig skulle man kunna göra en blandad länklista, de här bloggarna läser jag, strängt neutralt. Med en inbördes oordning, man läser både människor man sympatiserar med och människor man tycker har helrubbade åsikter, men man orkar inte alltid gå i klinch med dem.
Det är att sätta myror i huvudet på folk.
Argast på ett sånt beteende brukar faktiskt vänstermänniskor bli, se bara på reaktionerna på Zarembas artiklar om lärarhögskolan. Han var kritisk, men om man läser honom noga så innehöll ju hans kritik slängar åt både höger- och vänsterhåll. Om än med tyngdpunkten åt vänster.
Och då satte genast spekulationerna om hans "dolda agenda" igång.
Men tänk om han inte hade någon "dold agenda"? Tänk om han bara, försiktigt, redovisade vad han faktiskt sett och tagit reda på?

Det som är tydligt i det här sammanhanget (länklista) är att man just annonserar "sammanhang". Man visar, genom sin länklista den grupp man vill tillhöra, det får ju en sån effekt.
Och jag vill inte tillhöra en grupp på det sättet.
Men jag läser regelbundet bloggar. Och tidningar.

Jaja, jag ska inte trötta ut er mer med detta just nu. Jag får se.
Enklast är kanske att göra som hittills, länka i inläggen till deras upprinnelse om en sådan finns. För den som vill läsa om Musée du Quai Branly och svenska pressreaktioner på detsamma, skrev jag en bit om det på franska romaner igår.

Och som sagt. GLAD PÅSK!

4 kommentarer:

Agneta sa...

Glad Påsk, Karin, hälsar Agneta
från ett vinterlikt Sverige - även här nere i södern virvlar snön i luften.

Martin sa...

God fortsättning, Karin.

Fast jag tycker att det intressanta med länklistor är att man skapar nätverk där man skapar läsekretsar åt varandra. Vi får ungefär 60% av våra läsare (av runt 150 unika per dag)från andra bloggare som länkat oss; förutsättningen ofta att man fjäskar lite och länkar dem tillbaks. Av de bloggar vi länkat kanske jag läser typ de sju översta.

Karin Stensdotter sa...

Tack.

Martin,
Jo, så fungerar det i viss mån, det håller jag med om. Och jag hade länklistor länge och väl, men så tröttnade jag på det. Min erfarenhet är att folk kommer mer från länkar man gör inne i inlägg.
Och sen har jag ingen ambition längre att ha MÅNGA läsare. På mina förra bloggar såg jag till att länka till alla uppsamlingssajter också. Men det ger jag också fasen i nu.
Allra bäst för att få läsare tror jag är att kommentera på andras bloggar.

Martin sa...

Jag tror att det är jätteviktigt att kommentera på andras bloggar. Men samtidigt så blev jag så trött på mig själv att jag satt så länge med det istället för att göra något vettigt med mitt liv. Och så kändes det till slut som ett slags cyniskt dataspel, där målet var att så många skulle länka till oss som möjligt - och egentligen läste man inte de andra så mycket, och slutade oftast - men inte alltid - när man fått sin länk. Och kastade sig på nästa offer.